Strategi Pengembangan Agribisnis Cabai Merah di Kabupaten Sleman dengan Metode Analytical Hierarchy Process

Fadli Akbar Lubis, Mohamad Harisudin, Rhina Uchyani Fajarningsih

Abstract


This study aims to formulate a strategy for developing red chili agribusiness that can be applied in Sleman Regency. The study was conducted in Kalasan District since it has the highest red chili production in Sleman Regency. The method used in this research was Analytical Hierarchy Process (AHP). Based on the results of the study there were 5 aspects of strength, 5 aspects of weakness, 5 aspects of opportunity, and 5 aspects of threats. All internal and external aspects form the basis for making alternative strategies. The position of grand strategy matrix is quadrant I. There were 5 alternative strategies that are generated and included in the AHP hierarchy structure. Of the 5 alternative strategies, the 05 strategy was chosen with a priority weight value of 0.357, namely the strategy with the development of a chili auction market using digital technology.

Keywords


Red Chili Agribusiness, AHP, Development Strategy

Full Text:

PDF

References


Antriyandarti, E., & Ani, S.W. (2015). Pengembangan Agribisnis Cabai Merah (Capsicum annuum L) Di Kabupaten Magelang. Media Trend : Journal Of Economic & Development Studies, 10 (1). http://dx.doi.org/10.21107/mediatrend.v10i1.668

BPS. (2018). Sleman Dalam Angka 2018. Kabupaten Sleman. Retrieved from http://slemankab.bps.go.id

David, F.R. 2011. Strategic Management : Manajemen Strategi Konsep. Jakarta: Salemba Empat.

Direktorat Jenderal Prasarana dan Sarana Pertanian. (2015). Pedoman Pengembagan Usaha Agribisnis Perdesaan TA 2015. Jakarta. Retrieved from http://psp.pertanian.go.id

Hefnawi, A. & Mohamed, A.S. (2014). Review Of Different Methods for Deriving Weights Hierarchy Process. International Journal of the Analytical Hierarchy Process, 6 (1). http://dx.doi.org./10.13033/ijahp.vGil-226

Irham & Mariyono, J. (2001). Perubahan Cara Pengambilan Keputusan Oleh Petani Pengendalian Hama Terpadu (PHT) dalam Menggunakan Pestisida Kimia pada Padi. Jurnal Manusia dan Lingkungan, 8 (2) : 91-97. http://doi.org/10.22146/ jml.18576

Isnaini, J.L., & Yusuf. (2018). Diversifikasi Olahan Buah Cabai Dalam Bentuk Tepung Cabai Pada Kelompok Tani Cabai Besar Di Kecamatan Cenrana. Jurnal Balireso, 3 (1). Retrieved from http://jurnal.umi.ac.id/index.php/lpmd /article/view/68

Moleong, L.J. (2007). Metodologi Penelitian Kualitatif. Bandung: Remaja Rosdakarya.

Nazir, M. (2009). Metode Penelitian. Bogor: Ghalia Indonesia

Oelviani, R. (2013). Penerapan Metode Analytical Hierarchy Process Untuk Merumuskan Strategi Penguatan Kinerja Sistem Agribisnis Cabai Merah Di Kabupaten Temanggung. Informatika Pertanian, 22 (1). http://dx.doi.org/10.21082/ ip.v22n1.2013.p11-19

Ridwan, Munawar, A.A., & Khatir, R. (2017). Peningkatan Kualitas Cabai Merah Kering Dengan Perlakuan Blanching Dalam Natrium Metabisulfit. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian, 2 (2). Retrieved from http://www.jim.unsyiah.ac.id /JFP/article/view/ 2977/1639

Rochayat, Y., & Munika, V.R. (2015). Respon Kualitas dan Ketahanan Simpan Cabai Merah (Capsicum annuum L) dengan Penggunaan Jenis Bahan Pengemas dan Tingkat Kematangan Buah. Jurnal Kultivasi, 14 (1). http://doi.org/ 10.24198/klt.v14i1

Saaty, T.L. (1993). Pengambilan Keputusan Bagi Para Pemimpin, Proses Hirarki Analitik untuk Pengambilan Keputusan dalam Situasi yang Kompleks. Pustaka Binama Pressindo.

Said, E.G., & Intan, A.H. (2001). Manajemen Agribisnis. Jakarta : Ghalia Indonesia.

Saragih, B. (2001). Suara Dari Bogor : Membangun Sistem Agribisnis. Bogor : Yayasan USESE & Sucofindo.

Sugiyono. (2014). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif dan R&D. Bandung : Alfabeta.

Taufik, M. (2011). Analisis Pendapatan Usaha Tani dan Penanganan Pascapanen Cabai Merah. Jurnal Penelitian dan Pengembangan Pertanian, Badan Litbang Pertanian, 30 (2). Retrieved from http://ejurnal.litbang.pertanian.go.id /index.php/jppp/article/view/3448/2922

Wahyuningsih, S. (2007). Pengembangan Agribisnis Ditinjau Dari Kelembagaan. Mediaagro, 3 (1). Retrieved form https://publikasiilmiah.unwahas.ac.id/index. php/Mediagro /article/view/537/659

Yulianjaya, F., & Hidayat, K. (2016). Pola Kemitraan Petani Cabai Dengan Juragan Luar Desa (Studi Kasus Kemitraan di Desa Kucur, Kecamatan Dau, Kabupaten Malang). Jurnal Habitat, 27 (1). Retrieved from https://doi.org/10.21776/ub. habitat.2016. 027.1.5




DOI: https://doi.org/10.18196/agr.5281

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Indexed By:

     


Office Address:
Department of Agribusiness, Faculty of Agriculture, Universitas Muhammadiyah Yogyakarta

Ground Floor of F3 Building (Siti Walidah)
Jl. Brawijaya, Tamantiro, Kasihan, Bantul. 55183
Telp.: +62 274 387656, Ext.: 201
HP or WhatsApp: +62 85328737828
Email: agraris@umy.ac.id

AGRARIS is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0  (CC BY-SA 4.0) International License.