Pengambilan Keputusan Petani untuk Tetap Berusahatani Cabe Jamu di Kecamatan Bluto, Sumenep

Anisah Anisah, Mardiyah Hayati

Abstract


This research aims to determine the factors that influence farmer decision to keep his long pepper farming in Bluto District. This research was conducted in 5 villages of the long pepper production center. A samples of 86 farmers was analized by an analysis of binary logistic. The result showed that factor influencing the farmer decision to keep his long pepper farming was the experience of farming. Increasing experience of farming will upgrade farmer knowledges in minimizing failure on long pepper farming.


Keywords


binary logistic analysis; decision making; district of Bluto; long pepper

Full Text:

PDF

References


Adeogun, O.A., Ajana, Ayinla, & Yarhere. (2008). Application of Logit Model in Adoption Decision: A Study of Hybrid Clarias in Lagos State, Nigeria. American-Eurasian J. Agric. And Environ Sci, 4(4): 468-472.

Apriliana, M.A., & Mustadjab, M.M. (2016). Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pengambilan Keputusan Petani dalam Menggunakan Benih Hibrida pada Usahatani Jagung (Studi Kasus di Desa Patokpicis, Kecamatan Wajak, Kabupaten Malang). Jurnal Habitat, 27(1): 7-13.

Arifiyanti, I. N., Melati, M., & Ghulamahdi, M. (2009). Studi Pertumbuhan Cabe Jawa Panjat (Piper retrofractum Vahl) di Pembibitan dari Tiga Sentra Produksi. Prosiding Seminar Departemen Agronomi dan Hortikultura, Departemen Agronomi dan Holtikultura Fakultas Pertanian Institut Pertanian Bogor.

Badan Penyuluh Pertanian Kecamatan Bluto. (2015). Data Produktivitas Tanaman Pangan BBP Bluto.

Becot, David, SC., Jane, M.K., & Ernesto, M. (2014). Measuring the Cost of Production and Pricing on Diversified Farms: Juggling Decisions Amidst Uncertainties. Journal of the ASFMRA, 2 (1): 174-191.

Cepriadi, & Roza, Y. (2012). Persepsi Petani terhadap Usahatani Lahan Pekarangan (Studi Kasus Usahatani Lahan Pekarangan di Kecamatan Kerinci Kabupaten Pelalawan). Indonesian Journal of Agricultural Economics (IJAE), 3(2): 177-194.

Daniel, M. (2004). Pengantar Ekonomi Pertanian. Jakarta: PT Bumi Aksara.

Dinarwi. (2007). Meningkatkan Mutu Cabe Jamu Lamongan Melalui Perbaikan Teknologi Pengeringan. Cakrawala, 1(1): 87 – 96.

Dinas Kehutanan dan Perkebunan Kabupaten Sumenep. (2015). Luas Lahan, Produksi, dan Produktivitas Cabe Jamu Tahun 2011-2015 di Kecamatan Bluto.

Dinas Perkebunan Propinsi Jawa Timur. (2013). Perkebunan Rakyat di Jawa Timur Tahun 2010. http://www.disbun.jatimprov.go.id/publikasi. Diakses tanggal 15 September 2016.

Djauhariya, E., & Rosihan, R. (2009). Status Teknologi Tanaman Cabe Jamu (Piper retrofractum Vahl). Balai Penelitian Tanaman Obat dan Aromatik, 2(1): 75-90.

Evayanti, N., Rusmadi, dan Rita, R. (2004). Faktor-Faktor Sosial Ekonomi yang Mempengaruhi Keputusan Petani Mengusahakan Usahatani Nenas di Desa Sungai Merdeka. EPP, 1(1): 17-21.

Hanafie, R. (2010). Pengantar Ekonomi Pertanian. Yogyakarta: C.V Andi Offset.

Hasyim, H. (2006). Analisis Hubungan Karakteristik Petani Kopi terhadap Pendapatan (Studi Kasus: Desa Dolok Saribu Kecamatan Paguruan Kabupaten Tapanuli Utara). Jurnal Komunikasi Penelitian, 2(1): 22-27.

Herlina. (2008). Tanaman Herbal di Indonesia. Seminar Terbuka Tanaman Herbal di Indonesia, Herbal Media Center Malang.

Kurniati, E. (2005). Faktor Penentu Keputusan Tanam dalam Mewujudkan Pertanian Berkelanjutan. Jurnal Teknologi Pertanian. 6(1).17-28

Ningsih, K. (2012). Analisis Titik Impas Cabe Jamu (Piper rectrofractum Vahl). 3(2).1-6.

Rachman, N., Jani, J., & Sudarko. (2014). Faktor-Faktor yang Mendasari Pengambilan Keputusan Petani Berusahatani Kubis dan Strategi Pengembangan Usahatani Kubis. Berkala Ilmiah Pertanian, 1(2): 1-11.

Rukmana, R. (2003). Cabai Jawa Potensi dan Khasiatnya bagi Kesehatan. Yogyakarta: Kanisius.

Santika, N., Arik, S., & Titin, A. (2014). Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pengambilan Keputusan Petani untuk Melakukan Usahatani Benih Kacang Panjang di Desa Andongsari Kecamatan Ambulu Kabupaten Jember (Studi Kasus Kemitraan Usahatani Benih Kacang Panjang dengan PT. Benih Citra Asia, PT. Bisi, dan PT. Matahari). Berkala Ilmiah Pertanian, 10(10): 1-7.

Santoso, S. (2014). Statistik Parametrik. Jakarta: PT Elek Media Kompotindo

Sarker, MA., Itohara., dan Hoque. (2009). Determinants of Adoption Decision: The Case of Organic Farming (OF) in Bangladesh. Extension Farming Systems Journal, 5(2): 39-46.

Shinta, A. (2011). Ilmu Usaha Tani. Malang: UB Press.

Soekartawi. (1988). Prinsip Dasar Komunikasi Pertanian. Jakarta: UI-Press.

Soerjandono, N.B. (2008). Teknik Produksi Jagung Anjuran di Lokasi Prima Tani Kabupaten Sumenep. Buletin Teknik Pertanian, 13(1): 27-29.

Sugiarti, T., dan Mardiyah, H. (2009). Persepsi Petani Madura dalam Menolak Komoditas Jagung Varietas Baru. Embryo, 6(1): 35-46.

Sugiarto, Tedy, H., Brastoro, Rachmat, S., & Said, K. (2005). Ekonomi Mikro Sebuah Kajian Komprehensif. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama.

Suratiyah, K. (2008). Ilmu Usahatani. Jakarta: Penebar Swadaya.

Theresia, V., Fariyanti, A., & Tinaprilla, N. (2016). Pengambilan Keputusan Petani Terhadap Penggunaan Benih Bawang Merah Lokal dan Impor di Kabupaten Cirebon, Jawa Barat. AGRARIS: Journal of Agribusiness and Rural Development Research, 2(1): 50-60.

Taryono, & Agus, R. (2004). Cabe Jawa. Jakarta: Penebar Swadaya.

Watemin dan Sulistyani, B. (2015). Pemberdayaan Petani Melalui Penguatan Modal Kelembagaan Petani di Kawasan Agropolitan Kecamatan Belik Kabupaten Pemalang. Agriekonomika, 4 (1): 50-58.

Zuchri, A. (2008). Habitus dan Pencirian Tnaman Cabe Jamu (Piper retrofractum Vahl) Spesifik Madura. Agrovigor, 1(1): 39-44.




DOI: https://doi.org/10.18196/agr.3251

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Indexed By:

     


Office Address:
Department of Agribusiness, Faculty of Agriculture, Universitas Muhammadiyah Yogyakarta

Ground Floor of F3 Building (Siti Walidah)
Jl. Brawijaya, Tamantiro, Kasihan, Bantul. 55183
Telp.: +62 274 387656, Ext.: 201
HP or WhatsApp: +62 85328737828
Email: agraris@umy.ac.id

AGRARIS is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0  (CC BY-SA 4.0) International License.