Perancangan dan Fabrikasi Mesin Pengolah Ubi Kayu untuk Produksi Makanan Ringan Lanting Kapasitas 40 kg/jam

Authors

  • Satriawan Dini Hariyanto IST AKPRIND Yogyakarta
  • Rikson Gilbert Papasi IST AKPRIND Yogyakarta
  • Ghoyali Rizyal Munthohani IST AKPRIND Yogyakarta
  • Irtifa Tashinudin Lanekri IST AKPRIND Yogyakarta
  • I Putu Sastika IST AKPRIND Yogyakarta

DOI:

https://doi.org/10.18196/jqt.020121

Keywords:

Lanting Extruder Machine, FEA, Food Processing, MSMEs, Cassava chips.

Abstract

The development of the food processing industry carried out by MSMEs in Indonesia is still largely dominated by traditional processing systems. A problem occurred in terms of the need for much labor to require higher production processes. An example of MSMEs that currently in promising development is the cassava chips snack industry. Many employees involved in the cassava chips production process, long production process, and the cassava chips (lanting) produced is a lack of uniformity. This study aims to design and fabricate a lanting extruder machine with a capacity of 40 kg/hour with a 0.5 HP electric motor. The FEA simulation results with the loading of 490.5 N using Autodesk Inventor 2020 software showed a maximum Von Misses stress of 17.68 MPa, a displacement of 0.04 mm, and a safety factor of 11.7.

References

Gunawan, R. S., Kadarwati, N., & Sukiman, S. 2017. Analisis Perilaku Produsen UMKM Lanting Kuning dalam Pemenuhan Kebutuhan Hidup Layak di Kecamatan Sumpiuh Kabupaten Banyumas. Prosiding, 7(1).

Mubarok. 2012. Pembuatan Mesin Perajang Singkong. Diakses tanggal 2 Oktober 2020 dari http://tugasakhir-tm-(mesinperajangsingkong)- adenrudal0.html

Pranomo, G. 2012. Perancangan Perancangan Mesin Penyuir Daging Untuk Bahan Baku Abon. Skripsi, tidak dipublikasikan. Universitas Negri Yogyakarta.

Purnomo, A., Burhanuddin, Y., & Harun, S. 2014. Perancangan Dan Pembuatan Struktur Mekanik Sistem Inspeksi Visi. Jurnal Ilmiah Teknik Mesin, 2(1).

Saleh, N., & Widodo, Y. 2014. Profil dan peluang pengembangan ubi kayu di Indonesia. Buletin Palawija, (14), hal. 69-78.

Sularso, dan Kiyokatsu Suga. 1997. Dasar Perencanaan dan Pemilihan Elemen Mesin. Jakarta: Pradnya Paramita

Yaufan Aulia Ardhyka. 2018. Perancangan Mesin Pembuat Lanting. Jurusan Teknik Mesin Fakultas Teknik Universitas Tidar.

Downloads

Published

2020-10-31

How to Cite

Hariyanto, S. D., Papasi, R. G., Munthohani, G. R., Lanekri, I. T., & Sastika, I. P. (2020). Perancangan dan Fabrikasi Mesin Pengolah Ubi Kayu untuk Produksi Makanan Ringan Lanting Kapasitas 40 kg/jam. Quantum Teknika : Jurnal Teknik Mesin Terapan, 2(1), 38–46. https://doi.org/10.18196/jqt.020121

Issue

Section

Articles