MediaAudiovisual Efektif Meningkatkan Pengetahuan tentang Hygiene Sanitasi dan Keselamatan Kerja Penjamah Makanan

Amilia Yuni Damayanti, Yusrina Husnul Abidah, Khofifah Khofifah, Asyun Bilqis, Dewi Sukowati, Martinta Dwi, Zahraturrosidah Zahraturrosidah

Abstract


Occupational health and safety as well as hygiene and sanitation are important aspects related to food management. This aspect affects food quality and worker safety so that food can be consumed safely and food handlers do not experience any work accidents. One of the efforts made to emphasize occupational health and safety as well as hygiene and sanitation is by educating food handlers. This education aims to determine the effectiveness of counseling using audiovisual methods in increasing information related to occupational health and safety as well as hygiene and sanitation for food handlers. This training used a quasi-experimental method to design a pretest-posttest panel with a sample of eight food handlers. The questionnaire was used to collect pre-test and post-test results and then tested using the paired t-test and calculated through SPSS 24.0. After carrying out this activity, it was discovered that counseling through audiovisual methods could effectively increase hygiene, knowledge of sanitation, and work safety for food handlers (p<0.05) by 12%


Keywords


Counseling; Audiovisual Media; Hygiene Sanitation; Work Safety; Food Handlers

Full Text:

PDF

References


Marsanti,, A. S., & Widi, R. (2018). Buku Ajar Higiene Sanitasi Makanan. ponorogo: Uwais Inspirasi Indonesia.

Anwarudin, O., Fitriana, L., Defriyanti, W., Permatasari, P., Rusdiyana, E., Zain, K., . . . Haryanto, Y. (2021). Sistem Penyuluhan Pertanian. Yayasan Kita Menulis.

Arsyati, A. M. (2019). Pengaruh Penyuluhan Media Audiovisual Dalam Pengetahuan Pencegahan Stunting Pada Ibu Hamil Di Desa Cibatok 2 Cibungbulang. Promotor, 2(3), 182. https://doi.org/10.32832/pro.v2i3.1935

BPS kabupaten Ngawi. (2020). Jumlah Kejadian Kebakaran dan Korban Kebakaran di Kabupaten Ngawi. Ngawi: BPS kabupaten Ngawi.

Dharmawati, I., & Wiranata. (2016). Hubungan Tingkat Pendidikan, Umur, dan Masa Kerja dengan Tingkat Pengetahuan Kesehatan Gigi dan Mulut pada Guru Penjaskes SD di Kecamatan Tampak Siring Gianyar. Kesehatan Gigi, 4(1), 5.

Ferasinta, E. (2020). Pengaruh Pemberian Edukasi dengan Media Audiovisual terhadap Motivasi Ibu dalam Merawat Balita dengan Diare. Avicenna, 158.

Ismaniati, C. (2012). Pengembangan dan Pemanfaatan Media Video Instruktisional untuk Meningkatkan Kualitas Pembelajana. Majalah Ilmiah Pembelajaran.

Ivan, A. N. (2019). PENGARUH PENYULUHAN DENGAN MEDIA VISUAL DAN AUDIO TENTANG PERSONAL HYGIENE TERHADAP PENGETAHUAN PENJAMAH MAKANAN PADA 3 PERUSAHAAN JASA BOGA (CATERING) DI BOGOR. JAKARTA: UNIVERSITAS PEMBANGUNAN NASIONAL “VETERAN” JAKARTA.

KEMENKES RI. (2021, Juni 21). Situasi Diare di Indonesia. Dapartemen Kesehatan RI.

Khairinia, A. D., Palupi, I. R., & Prawiningdyah, Y. (2018). Pengaruh Media Visual Higiene Sanitasi Makanan Terhadap Praktik Higiene Penjamah Makanan Di Kantin Kampus. JHE (Journal of Health Education), 3(2), 65–74.

Marfu’ah, N., Safira, R., & Saptarina, N. (2022). Media Audiovisual Efektif Meningkatkan Pengetahuan Tentang Diare Pada Santriwati Pondok Modern Darussalam Gontor Putri 2. Berdikari: Jurnal Inovasi Dan Penerapan Ipteks, 10(1), 92–105. https://doi.org/10.18196/berdikari.v10i1.12055

Ronitawati, P., Karima, N., Melani, V., Sa’pang, M., & Nuzrina, R. (2021). Cermin Edukasi Meningkatkan Pengetahuan Dan Sikap Higiene Personal Penjamah Makanan. Jurnal Riset Gizi, 9(1), 59–65. https://doi.org/10.31983/jrg.v9i1.6443

Notoatmojo. (2018). Metodelogi Penelitian Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.

Nurrohmah, Z. R. (2020). EFEKTIVITAS PENYULUHAN GIZI MENGGUNAKAN MEDIA AUDIO VISUAL DAN LEAFLET TERHADAP PENGETAHUAN STUNTING PADA REMAJA PUTRI. YOGYAKARTA : POLITEKNIK KESEHATAN KEMENTERIAN KESEHATAN.

Sugiyono. (2007). Statistika untuk penelitian. Bandung: Alfabeta.

Wardani, E., & Setiyowati, E. (2019). “Hubungan Pendidikan dengan Pengetahuan Wanita Usia Subuh tentang Pap Smear di Pondok Pesantren Al Hidayah Kendal Ngawi. Jurnal Ilmiah Kesehatan, 1(3), 92 - 96.

Wayansari, L., Anwar, I., & Amri, Z. (2018). Manajemen Sistem Penyelenggaraan Makanan Institusi. In N. Saputra & Sapriyadi (Eds.), kemenkes RI.

Widyastuti, Nurmasari & Almira, V. G. (2019). Higiene dan Sanitasi dalam Penyelenggaraan Makanan. In K-Media.

Yahya, K., & Hidayati, I. (2021). “Pengaruh Edukasi terhadap Pengetahuan Santri mengenai Swamedikasi Obat Diare dengan Media Slide di Lembaga Tinggi Pesantren Luhur Kota Malang The Effect of Education on the Knowledge of the Santri Regarding the Self- Medicine of Diarrhea Drugs with Slide. 7(1), 50.




DOI: https://doi.org/10.18196/berdikari.v12i1.16364

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

__________________________________________________________________

View My Stats

Contact us: BERDIKARI : Jurnal Inovasi dan Penerapan Ipteks, Address: Gedung D, LP3M UMY, AlamatJl. Brawijaya, Tamantirto, Kec. Kasihan, Bantul, Daerah Istimewa Yogyakarta 55183. Email: berdikari@umy.ac.id

  

Lisensi Creative Commons
Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.