Penggunaan Pewarna Alami dan Pengisi Jamu Instan Bagi UKM Obat Tradisional

Syaiful Choiri, Estu Retnaningtyas Nugraheni, Rita Rakhmawati, Ahmad Ainurofiq, Saptono Hadi, Dinar Sari Cahyaningrum Wahyuni

Abstract


The demand for traditional medicine increased during the pandemic, including instant herbal medicine for children. Children who consume herbal medicine are more interested in colorful products according to the advertised taste, while adult consumers are more interested in herbal compositions that are slightly sweeter (less sugar). This service aims to provide alternative natural dyes and non-sugar fillers for instant herbal products. Accordingly, the service was carried out in two stages. The service program was carried out using the tutorial method and focus group discussions (FGD). Tutorials were carried out online with natural materials as a source of alternative natural dyes and innovations in the use of non-sugar fillers. Group discussions focused on innovations in using non-sugar fillers with low production costs. The results showed that Rosella flowers (Hibiscus sabdariffa L.) are recommended as natural dyes for instant herbal medicine for children for red, yellow, and purple colors, while Suji leaves (Dracaena Angustifolia) for green colors. Additionally, Maltodextrin Fluidized Bed Dryer (FBD) ) is recommended as a non-sugar filler.


Keywords


Jamu; Maltodextrin; non-sugar; natural dye; Rosella; Suji

Full Text:

PDF

References


Aditama, H. F., Nugroho, J., & Bintoro, S. (2016). Pengaruh suhu udara inlet dan kecepatan udara terhadap proses aglomerasi serbuk maltodekstrin dengan fluidized bed agglomerator. Universitas Gadjah Mada.

Aprilya, D. A. (2018). keberadaan Methamil Yellow Pada Jamu Seduh Dan Jamu Gendong Di Kecamatan Sumbersari kabupaten Jember.

Aryanti, N., Nafiunisa, A., & Willis, F. M. (2016). Ekstraksi dan karakterisasi klorofil dari daun suji (Pleomele angustifolia) sebagai pewarna pangan alami. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 5(4).

Budiady, & Zahrah, S. H. (2016). Analisis Perbandingan Penggunaan Mesin Oven dan FBD untuk pengeringan granul pada proses pembuatan obat. Jurnal Teknik Industri, 2(17), 9–17.

Dwiyuningtyas, A. (2018). Analisis Kandungan Pewarna Methanil Yellow Dan Pemanis Sakarin Pada Berbagai Produk Jamu Di Kota Malang Sebagai Sumber Belajar Biologi. University of Muhammadiyah Malang.

Gabriela, M. C., Rawung, D., & Ludong, M. M. (2020). Pengaruh Penambahan Maltodekstrin Pada Pembuatan Minuman Instan Serbuk Buah Pepaya (Carica papaya L.) dan Buah Pala (Myristica fragrans H.). Cocos, 7(7).

Gonnissen, Y., Remon, J. P., & Vervaet, C. (2008). Effect of maltodextrin and superdisintegrant in directly compressible powder mixtures prepared via co-spray drying. European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics, 68(2), 277–282.

Hall, C. W. (1980). Drying and storage of agricultural crops. AVI Publishing Company Inc.

Hassellund, S. S., Flaa, A., Sandvik, L., Kjeldsen, S. E., & Rostrup, M. (2012). Effects of anthocyanins on blood pressure and stress reactivity: a double-blind randomized placebo-controlled crossover study. Journal of Human Hypertension, 26(6), 396–404.

Hayati, E. K., Budi, U. S., & Hermawan, R. (2012). Konsentrasi Total Senyawa Antosianin Ekstrak Kelopak Bunga Rosella (Hibiscus sabdariffa L.) : Pengaruh Temperatur dan pH. Jurnal Kimia, 6(2), 138–147.

Indrasti, D., Andarwulan, N., Hari Purnomo, E., & Wulandari, N. (2019). Suji Leaf Chlorophyll: Potential and Challenges as Natural Colorant. Jurnal Ilmu Pertanian Indonesia, 24(2), 109–116. https://doi.org/10.18343/jipi.24.2.109

Indriani, I. (2009). Pembuatan fluidized bed dryer untuk pengeringan benih pertanian secara semi batch.

Mardiah, Amalia, L. dam, & Sulaeman, A. (2010). Ekstraksi Kulit Batang Rosella ( Hibiscus sabdariffa L .) Sebagai Pewarna Merah Alami. Jurnal Pertanian, 1(1), 1–8.

Meriatna, M., & Ferani, A. S. (2017). Pembuatan pewarna makanan dari kulit buah manggis dengan proses ekstraksi. Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 2(2), 1–15.

Niah, R., & Helda, H. (2016). Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol Kulit Buah Naga Merah Daerah Pelaihari, Kalimantan Selatan Dengan Metode DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil). Jurnal Pharmascience, 3(2).

Nurnasari, E., & Khuluq, A. D. (2017). Potensi diversifikasi rosela herbal (Hibiscus Sabdariffa L.) untuk pangan dan kesehatan. Buletin Tanaman Tembakau, Serat & Minyak Industri, 9(2), 82–92.

Paramita, I. M. I., Mulyani, S., & Hartiati, A. (2015). Pengaruh konsentrasi maltodekstrin dan suhu pengeringan terhadap karakteristik bubuk minuman sinom. Jurnal Rekayasa Dan Manajemen Agroindustri, 3(2), 58–68.

Pratiwi, A. P. (2018). Optimasi Formulasi Teh Putih, Maltodekstrin, Dan Natrium Bikarbonat Terhadap Karakteristik Effervescent Teh Putih. Fakultas Teknik Unpas.

Priska, M., Peni, N., Carvallo, L., & Ngapa, Y. D. (2018). Antosianin dan Pemanfaatannya. Cakra Kimia (Indonesian E-Journal of Applied Chemistry, 6(2), 79–97.

Putri, W. D. R., Zubaidah, E., & Sholahudin, N. (2018). Ekstraksi Pewarna Alami Daun Suji, Kajian Pengaruh Blanching dan Jenis Bahan Pengekstrak. Jurnal Teknologi Pertanian, 4(1), 13–24.

Ramadhan, C. S., & Bahiroh, S. (2021). Pemeriksaan Rutin Swadaya Masyarakat bagi Kesehatan Lansia. Berdikari: Jurnal Inovasi Dan Penerapan Ipteks, 9(2), 191–200.

Saati, E. A., Theovilla, R. R. D., Widjanarko, S. B., & Aulanni’am, A. (2011). Optimalisasi Fungsi Pigmen Bunga Mawar Sortiran Sebagai Zat Pewarna Alami Dan Bioaktif Pada Produk Industri. Jurnal Teknik Industri, 12(2), 133–140.

Sarofa, U., Anggrahini, D., & Winarti, S. (2012). Ekstraksi dan stabilitas warna ubi jalar ungu sebagai pewarna alami. Jurnal Teknik Kimia, 3(1), 207–214.

Silfiani, E., & Sutrisno, E. T. (2019). Pengaruh Suhu Pengeringan Dan Jenis Pelarut Selama Esktraksi Terhadap Karakteristik Bubuk Zat Warna Daun Pepaya (Carica papaya L). Fakultas Teknik Unpas.

Tsai, P.-J., McIntosh, J., Pearce, P., Camden, B., & Jordan, B. R. (2002). Anthocyanin and antioxidant capacity in Roselle (Hibiscus sabdariffa L.) extract. Food Research International, 35(4), 351–356.

Wahyuningsih, I., & Widiyastuti, L. (2019). Pengolahan Empon-Empon Menjadi Minuman Kesehatan Berbasis Zero Waste Home Industry. Berdikari: Jurnal Inovasi Dan Penerapan Ipteks, 7(1), 53–61.

Wardhana, A., & Fudholi, A. (2013). Optimasi Formula Tablet Hisap Ekstrak Etanolik Temu Kunci (Boesenbergia Pandurata (Roxb.) Schlechter) Dengan Kombinasi Bahan Pemanis Manitol Dan Maltodekstrin Dengan Metode Simplex Lattice Design. Universitas Gadjah Mada.

Winanta, A., Octavia, M., & Kurniawan, M. F. (2020). Peningkatan Pengetahuan Penggunaan Obat untuk Siswa Sekolah Dasar. Berdikari: Jurnal Inovasi Dan Penerapan Ipteks, 8(2), 84–91.

Wiyono, R. (2011). Studi pembuatan serbuk effervescent temulawak (Curcuma xanthorrhiza Roxb) kajian suhu pengering, konsentrasi dekstrin, konsentrasi asam sitrat dan Na-bikarbonat. Teknologi Pangan: Media Informasi Dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian, 1(1).




DOI: https://doi.org/10.18196/berdikari.v11i1.12975

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

__________________________________________________________________

View My Stats

Contact us: BERDIKARI : Jurnal Inovasi dan Penerapan Ipteks, Address: Gedung D, LP3M UMY, AlamatJl. Brawijaya, Tamantirto, Kec. Kasihan, Bantul, Daerah Istimewa Yogyakarta 55183. Email: berdikari@umy.ac.id

  

Lisensi Creative Commons
Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.