Antioxidant Activity Evaluation from Tomatoes’ N-Hexane, Ethyl Asetate, and Water Fraction with DPPH
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Eveline, Siregar, T. M., Sanny. Studi Aktivitas Antioksidan pada Tomat (Lycopersicon esculentum) Konvensional dan Organik Selama Penyimpanan. Prosiding SNST Fakultas Teknik. 2014;1(1):22-28.
Mu’nisa, A. Analisis Kadar Likopen dan Uji Aktivitas Antioksidan pada Tomat Asal Sulawesi Selatan. Jurnal Bionatur. 2012 13(1):162-66.
Sanhia, A. M., Pangemanan, D. H. C., Engka, J. N. A. Gambaran Kadar Kolesterol Low Density Lipoprotein (Ldl) Pada Masyarakat Perokok Di Pesisir Pantai. J. e-Biomedik. 2015;3(1):460-465. https://doi.org/10.35790/ebm.3.1.2015.7425
Damayanthi, E., Kustiyah, L., Khalid, M., Farizal, H. Aktivitas Antioksidan Bekatul Lebih Tinggi Daripada Jus Tomat dan Penurunan Aktivitas Antioksidan Serum Setelah Intervensi Minuman Kaya Antioksidan. Journal of Nutrition and Food, 2010;5(3): 205–210. https://doi.org/10.25182/jgp.2010.5.3.205-210
Maong, R., Rorong, J. A., Fatimah, F. Aktivitas Ekstrak Buah Tomat (Lycopersicum esculentum Mill) Sebagai Penstabil Oksigen Singlet dalam Reaksi Fotooksidasi Asam Linoleat. Jurnal MIPA. 2016;5(1) 60-64. https://doi.org/10.35799/jm.5.1.2016.12288
Fiedor, J. & Burda, K. Potential role of carotenoids as antioxidants in human health and disease. Nutrients. 2014;6(2):466-488. https://doi.org/10.3390/nu6020466
Ma’sum, J. Isnaeni., Primaharinastiti, R., Annuryanti, F. Perbandingan Aktivitas Antioksidan Ekstrak Aseton Tomat Segar Dan Pasta Tomat Terhadap 1,1-Diphenyl-2- Picrylhidrazyl (Dpph). Jurnal Farmasi dan Ilmu Kefarmasian Indonesia. 2014;1(2):59-62.
Surbakti, E. S. B., & Berawi, K. N. Tomat (Lycopersicum esculentum Mill.) sebagai Anti Penuaan Kulit. Majority. 2016;5(3):73-78.
Pratama, M., Baits, M. & Yaqin, R. N. Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol Daun Tomat Buah (Lycopersicon esculentum Mill, var. pyriforme Alef) dan Daun Tomat Sayur (Lycopersicon esculentum Mill, var. commune Bailey) dengan Metode DPPH (1,1-Diphenyl-2- Picryl Hydrazil). 2015;2(1):76-82. https://doi.org/10.33096/jffi.v2i1.183
Yuyun, Y., Seprililianti, Yusriadi. Pemanfaatan Likopen Tomat (Lycopersicum esculentum MILL) Dalam Sediaan Soft Candy Sebagai Suplemen Antioksidan. Jurnal Pharmascience, 2016;3(2):95–106. http://dx.doi.org/10.20527/jps.v3i2.5744
Suhartatik, N., & Risnantoko, A. M. W., Aktivitas Antioksidan Kurma Tomat (Solanum lycopersicum) dengan Variasi Jenis Jahe dan Lama Pengeringan. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan. 2019;4(1): 1–6. https://doi.org/10.33061/jitipari.v4i1.3012
Iswari, R. S., Susanti, R. Antioxidant Activity from Various Tomato Processing. Journal of Biology & Biology Education. Biosaintifika. 2016;8(1):129-134. https://doi.org/10.15294/biosaintifika.v8i1.4722
Agustina, L., Yulianti, M., Shoviantari, F., Sabban, I. F. Formulation and Evaluation of Herbal Liquid Soap Containing Tomatoes (Solanum lycopersicum L.) as Antioxidants. Jurnal Wiyata. 2017;4(2);104-110.
Setyawati, E., Rahayu, C. K., Haryanto, E. Korelasi Kadar Likopen dengan Aktivitas Antioksidan pada Buah Semangka (Citrullus lanatus) dan Tomat (Lycopersicum esculentum). Jurnal Analis Kesehatan Sains. 2019;8(2):717-724.
Mariod, A. A., Mustafa, M. M., Nour, A., Abdalla, M. A., Salama, S. M., Wajeeh, N. S. A. Antioxidant activity and acute toxicity of two Lagenaria siceraria (Molina) Standl. Varieties from Sudan. Acta Agric. Slov. 2020;116(2), 261–271. https://doi.org/10.14720/aas.2020.116.2.1031
DOI: https://doi.org/10.18196/jfaps.v2i2.13023
Refbacks
- There are currently no refbacks.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Journal of Fundamental and Applied Pharmaceutical Science are indexed by:
Office:
Journal of Fundamental and Applied Pharmaceutical Science is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0) license.